LED Lamp otpad: postoje dobre vesti i loše

- May 22, 2018-

Posle skoro decenije glavne upotrebe, LED-ovi su i dalje samo deo odbacivanja u Evropi, pa izgleda da žive u skladu sa zahtevima za dugovečnost. Recikliranje može biti drugačija stvar.

Ako je tok otpada nikakva indikacija, izgleda da će LED žarulje biti u skladu sa zahtevima proizvođača za dugovečnost: u Evropi oni i dalje čine manje od 2% odbacivanja.

Zainteresovani za članke i najave o LED lampama i servisnim programima?

Taj broj dolazi od kompanije Eucolight, grupe organizacija koje nadgledaju prikupljanje i recikliranje lampi i rasvjetnih proizvoda širom Evrope. Između njih tvrde da se bave 79% sijalica prikupljenih u 18 zemalja u kojima posluju.

"LED lampe trenutno predstavljaju manje od 2% struje otpada, sa njihovim dugim vekom", rekla je Eucolight nakon godišnje konferencije koja se održala prošlog mjeseca u Sassenheimu u Holandiji.

Prošli su veći deo decenije od kada su LED diode počeo da ulaze u mainstream - dovoljno dugo da bi se oni pojavili u mnogo većoj proporciji od 2% ako su prerano propadali. Proizvođači neformalno prate tvrdnje o životu od 20 godina i duže (iako je teško pronaći garanciju preko 5 godina, a mnogi su kraći). Označavanje proizvoda obično navodi opseg od 15.000-30.000 sati, što se 3 sata dnevno prevodi labavo na između 14 i 28 godina.

Dakle, dok potrošači i dalje nisu koristili dovoljno LED lampi dovoljno dugo da potpuno dokazuju dugotrajne tvrdnje, tok otpada pruža solidne indirektne dokaze da LED proizvodi uglavnom zadržavaju do sada. (Izvinjavam se onima od onih koji su samo binđali jedan nakon 9 meseci, to se zaista može dogoditi.)

To je dobra vijest.

Većina svetiljki i sijalica koja ulaze u kolekciju reciklaže danas su stariji izvori svetlosti, a ne LED. (Photo credit: Recenzija EucoLight člana.)

Ali tu je rub. LED diode će u narednih 10 godina obuhvatiti oko 30-40% otpada, a kako se to dešava, industrija će imati veći posao da ih obavi recikliranjem od onoga s kojim se suočavala u prošlosti jednostavnim dizajnom, naglasio je Nigel Harvey, Direktor UK reciklera za reciklažu i član Recolight član Eucolight.

Kako je LEDs magazin objavio u našoj najnovijoj kružnoj ekonomičnoj priči, dok je više od 90% materijala fluorescentnih cevi obnovljeno danas u Velikoj Britaniji, izgradnja LED lampe otežavaće čak čak 50%. (Sadržaj maj / juni će uskoro pogoditi veb lokaciju LED- a, ali pretplatnici mogu u potpunosti pogledati članak .)

"Jedna od prednosti LED tehnologije je eksplozija u rasponu materijala koji se koriste, dizajn koji se koristi, oblici, veličine, sve", rekao je Harvey LED-u . "Oni omogućavaju mnogo više inovacija u načinu na koji se pravi proizvod. Ali ta heterogenost proizvoda dolazi po cenu kada se radi o reciklaži. Imate toliko mnogo materijala tamo. One su vezane zajedno, često sa ljepilima i pjenama koje čine njihovo odvajanje korištenjem mehaničkih procesa vrlo teško. Imate sve vrste materijala tamo od plastike, stakla, keramike, aluminijuma, bakra. Imate PCB-ove. To je potpuna mešavina. Imamo problem koji će se vratiti i ugrizi nas. "

Sada, da se vratimo nekim dobrim vijestima: Ovaj izazov nije bio neopažen na konferenciji Eucolight.

"U tom cilju, delegati su saznali o tehničkom sastavu i opcijama za budućnost LED-a i tehnika reciklaže LED-a", izvijestio je Eucolight.

Radujemo se gledanju razvoja.

Treba li znati više o kružnoj ekonomiji?

Na veb sajtu Lux pronaći dodatne informacije od Nigel Harvey o prihvatanju kružne ekonomije .

Urednik Lux aplikacija John Bullock takođe je osjetio koncept .

Čak iu neizvjesnim vremenima koje je postavio Brexit , industrijske organizacije su se zalagale za napredak u modelu održivih usluga.

LightingEurope je detaljnije istražio prednosti kružne ekonomije .